Kérdéseivel keressen bizalommal:

06 (30) 383 1055

ALUP ADQ ÉS ALUP COOL HŰTVESZÁRÍTÓK

Tekintse meg dugattyús kompresszoros Webshopunkat: http://www.abacbolt.hu
Egy költséghatékony megoldás a száraz sűrített levegőért. Az ADQ hűtveszárítók az elnevezéséből adódóan egy hűtési eljárás segítségével kivonja a nem kívánt párát és kondenzátumot a komprimált levegőből ami így jelentős segítség a légfelhasználó berendezéseknek. Használatával drasztikusan lecsökken a pneumatikus szelepek, hengerek meghibásodása. A száraz, vízmentes levegő a légszerszámok élettartamát is megnöveli, a fényezési, festési munkák elengedhetetlen kiegészítő berendezése.

ALUP ADQ sorozat profi megoldás csavarkompresszorokhoz
ALUP COOL sorozat olcsóbb árfekvésű szárító első sorban dugattyúsokhoz

Előnyök:

  • Teljesen automata berendezés mely vezérlésén a hőmérséklet adat mindig leolvasható
  • Intelligens kijelzőjén minden riasztás, szerviz figyelmeztetés időben informálja a felhasználót
  • automata, kondenzátum leeresztés – nincs sűrített levegő veszteség
  • alacsony nyomásesés az energiahatékonyság jegyében
  • egyszerű és logikus felépítés a jó hűtés érdekében
  • segítségével növelhető a gyártott termék minősége, illetve a légfelhasználó berendezések élettartama
  • folyamatos termékfejlesztés a legújabb technológiák és környezetbarát gázok alkalmazásával 
 

Miért van víz a sűrített levegőben?
Sokszor elhangzó kérdés, íme egy szemléletes magyarázat:
A minket körülvevő levegő, mely a természet és az ember lételeme, a hőmérsékletétől függően
tartalmaz vízpárát. Minél melegebb a levegő, annál több és minél hidegebb annál kevesebb párát (vizet)
tud „megkötni”, magába foglalni. Ismert jelenség, ha hűl a levegő, a kicsapódó víz még láthatóvá is válik.
Példa erre a hideg sörösüveg felületén a víz, illetve hidegben a leheletünk ennek a fizikai összefüggésnek az eredménye és ezt használja ki az ALUP ADQ hűtveszárító is.

 

Mi történik a kompresszorban és utána?
Ha környezeti levegőt egy kompresszorral  1/10-re besűrítjük (10 baros levegőt előállítva ezzel) a benne lévő vízpárát is összepréseljük, így 10x annyi jelenik meg a sűrített levegőben mint ami a környezetben volt. Ez a koncentrált levegőpára már össze tud állni látható, csepp formájú vízzé. Az üzem meleg kompresszor (80-90C fok) mint egy szivacs felszívja ezt a párát – vizet, de már a belső alkatrésziben – olajtartály – csövek – szűrők – levegő hűtő – is elkezd lehűlni ahol lépésenként ismét kiválik belőle vízzé alakul át. Mire elhagyja a kompresszort kb 30-35C fokos lesz és jelentősen vizes, mely nagyban függ persze a beszívott (eredeti környezeti) levegő páratartalmától is.
A légtartályban tovább hűl ahol még válik ki vízpára és ekkorra már jelentős mennyiségben – koncentráltan – jelen van a 7-10 báros levegőben. Az összeállt cseppek a tartály alján összegyűlnek, de a préslevegő viszi is magával a légfelhasználó berendezések irányába a léghálózatok segítségével. Ha használnak különböző szűrőket azok hatékonyan tisztítják a szilárd szennyeződéseket ( a szűrési finomságuktól függően) és némi csepp formájú vizet meg is fog, de ez elenyésző a valós mennyiséghez képest mely egy napi 8 órás használat során egy 11Kw-os kompresszornál akár 20 liter is lehet!!!

Mit csinál a hűtveszárító?
A 20-25 fokos, vízzel és vízpárával telített 7-10 báros levegőt hatékonyan a levegő lehűtésével tudjuk a nemkívánatos víztől mentesíteni, mert minél hidegebb annál kevesebb benne a kötött víz (pára). Az ALUP ADQ hűtveszárító lehűti 3 C fokra a sűrített levegőt, leválasztja a lehető legtöbb párát, és a hőcserélőjén keresztül vissza is melegíti azt ami már nagyon száraz levegőt ad végtermékül. Azért 3 C fokra (ezt hívjuk harmatpontnak) mert ez a leghidegebb állapot ahol még nem kezd el megfagyni a víz, ami a belső alkatrészek károsodásához vezethet, illetve jégdugót képezhet a berendezésben, elzárva ezzel a levegő útját. Hasonló elven, mint egy hűtőszekrény, de más funkcióval az ADQ „leszárítja” a levegőt.
A kompresszorok légszállítási kapacitásához kell minden esetben méretezni a hűtveszárítókat, mely kiválasztásában készséggel állnak kollégáink a rendelkezésükre elérhetőségeinken .
Az ADQ 21 típus 350 liter/perc teljesítményétől az ADQ 5040-ig mely 84 000 litert tud lekezelni percenként.